Dette kan du gøre for at forebygge kræft

estudioandre

dsfv2

Er du bange for, at du en dag i fremtiden kommer til at blive ramt af kræft? Dette er en helt naturlig frygt at have. Mange af os kender folk, som har haft kræft og måske endda er døde af det. Derudover er kræft også bare en sygdom, som rigtig mange mennesker bliver ramt af på tværs af alder, klasse, køn, osv. 

Der er altså intet unormalt i, at du frygter for at få kræft. Det er dog godt at vide, at der er ting, du kan gøre for at forsøge at forebygge kræft. Med disse få enkle tips kan du mindske risikoen for, at du en dag selv får sygdommen. Faktisk er det hele 4 ud af 10 kræfttilfælde, som kan undgås med en anderledes livsstil. Læs mere her. 

Ambulance

Tænk over, hvad du spiser

Noget af det mest grundlæggende er, at du tænker over, hvad du spiser. Din kost kan have stor betydning, når det kommer til at forebygge kræft. Det handler om, som du nok har hørt før, at spise grønt og varieret. Du kan med fordel tjekke sundhedsstyrelsens officielle kostråd ud, hvis du vil være helt sikker på, hvad det vil sige at spise sundt og varieret. 

Det er især vigtigt, at du spiser en masse grønsager. Det er derudover også vigtigt, at du får nok kostfibre. Dette kan du gøre ved at spise mange fuldkornsprodukter. Spis fx altid groft brød, fuldkornspasta, brune ris, osv. i stedet for de andre produkter, som ikke er grove. 

Det er også vigtigt, at du primært spiser umættede fedtsyrer i stedet for de mættede, som findes i kød og mælkeprodukter. Forøg i stedet at få de fedt gennem fx plantebaserede olier, nødder, frø og fisk. 

olivenolie

Undgå alkohol og rygning

Et andet vigtigt råd, hvis du vil mindske din chance for kræft, er, at du skal forsøge at undgå alkohol og rygning. Det er alment kendt, at både alkohol og rygning er usundt, og det er to ting, som også er farlige, når det kommer til kræft. 

Ift. alkohol så er det ikke, fordi du nødvendigvis behøver afholde dig fuldstændigt fra at drikke alkohol. Alkohol er for mange en ting, som de nyder og ofte i hyggeligt, socialt samvær. Alkohol er i mange kulturer en væsentlig faktor, som samler folk, og dette kan der i mange tilfælde også komme noget godt ud af. 

Du bør overholde sundhedsmyndighedernes anbefalinger, som er max. 7 genstande for kvinder og max. 14 genstande for mænd om ugen. 

Træningsgrej

Husk at bevæge dig

Det sidste, som vi her vil nævne, som du kan gøre, er at bevæge dig. Dyrk gerne motion regelmæssigt, og sørg for, at du får bevæget dig – i det mindste bare en lille smule – hver dag. Hvis du er i tvivl om kræft, og om du har sygdommen, skal du tale med din læge. Da kan du med fordel få lavet en screening. Kræft kan heldigvis godt kureres i mange tilfælde. Ved hudkræft bruger man fx Mohrs kirurgi, som har vist sig ofte at virke.